Aamupahoinvointiin voi liittyä monenlaisia oireita.

Aamupahoinvointi on hyvin usein se ensimmäinen oire raskauden alkamisesta. Yleensä pahoinvointia esiintyy noin 12 - 16 viikon ajan. Oireet voivat alkaa jopa hieman ennen ensimmäisten kuukautisten poisjäämistä. Syy näihin oireisiin on luonnollinen ja johtuu hormonitoiminnan lisääntymisestä. Omaa vointiaan kannattaa tarkkailla. Jos pahoinvointikohtaukset ovat hyvin voimakkaita, ne saattavat vaatia lääkehoitoa tai jopa sairaalahoitoa.

Nimenä aamupahoinvointi on hieman harhaanjohtava, sillä vuorokauden ajasta riippumatta huonovointisuutta voi esiintyä joko oksenteluna, huimauksena tai näön hetkellisenä sumentumisena. Monet naiset kertovat, että aamupahoinvoinnissa olo on kuin olisi flunssa ja krapula samaan aikaan. Pahoinvoinnin voimakkuus vaihtelee henkilöstä toiseen. Jotkut kuvailevat huonoa oloa kuvotukseksi, toiset saavat vain silloin tällöin pahoinvoinnin aallon.

Aamupahoinvointiin voi liittyä muitakin oireita kuten päänsärkyä, itkuherkkyyttä, väsymystä, mielialan vaihteluita ja joskus hyvinkin voimakkaita tunnereaktioita. Näihin oireisiin on hyvä suhtautua rauhallisesti ja niihin kannattaa hakea tarvittaessa apua ja tukea neuvolasta.

Väsymys ja uupumus ovat myös tavallisia aamupahoinvoinnin aiheuttajia, ja monet naiset tuntevat olonsa todella väsyneiksi ensimmäisen kolmen raskauskuukauden aikana. On siis tärkeää levätä tarpeeksi ja säästellä energiaa. Olo yleensä paranee 12. raskausviikon jälkeen, jolloin mieli tulee iloisemmaksi, energiseksi ja hyvävointiseksi!

Helpotusta pahoinvoinnista kärsivälle

Pahoinvoinnin helpottamiseen ja enneltaehkäisyyn on monia keinoja. Ravinnolla ja ruokailutottumuksilla on erittäin suuri merkitys hyvinvoinnille. Raskasta ja rasvaista ruokaa on syytä syödä niukasti. Pitkin päivää nautittu terveellinen ruoka ja kevyet välipalat pitävät näläntunteen loitolla ja olon parempana. Liiallista makean syöntiäkään ei suositella, jos ei muutenkaan, niin ei myöskään raskauden aikana. Raskaana olevan tulee nauttia kohtuullisia annoksia ravitsevaa syötävää, näin sekä äidin että lapsen olo kohenee. Pahoinvointia voi helpottaa myös yrttien avulla. Esimerkiksi piparmintun, kamomillan ja inkiväärin on todettu helpottavan huonovointisuutta.

Jos pahoinvointi ajoittuu pääosin juuri aamuihin, voi kokeilla seuraavaa konstia. Ennen vuoteesta nousua, siis vuoteessa, syö kevyen aamupalan: mehua, paahtoleivän viipaleen tai vaikka voileipäkeksin. Syönnin jälkeen voi vielä levätä hetken ja nousta sitten rauhallisesti ylös. Näin verensokerilla on hetki aikaa tasaantua. Liikunnan merkitystä ei myöskään sovi unohtaa. Säännöllinen liikunta vaikuttaa suotuisasti raskauden kehittymiseen ja vähentää myös huonovointisuutta. Liikunnan harrastaminen virkistää sekä mieltä että kehoa. Jo pieni kävelylenkki raikkaassa ulkoilmassa vie pahaa oloa pois ja mielikin piristyy!

Pahoinvointia voidaan lievittää myös painelemalla vasemmassa ranteessa sijaitsevaa akupunktuurissa käytettävää akupistettä. Itämainen lääketiede on jo tuhansia vuosia sitten oivaltanut akupuktuurin käyttökelpoisuuden (ks. pahoinvointirannekkeet). Muutenkin erilaisia rentouttavia hoitomenetelmiä kuten hierontoja kannattaa ilman muuta kokeilla!

Kaikki äidit eivät kärsi pahoinvointioireista, joillakin oireet ovat hyvin vähäisiä. Jos pahoinvointi tuntuu valtaavan koko päivät ja joskus yötkin, käänny asiantuntijan puoleen. Pahoinvointiin on saatavana monenlaista apua. Pahoinvointi kuuluu osaltaan raskauteen. Älä siis anna aamupahoinvoinnin viedä ainutlaatuista mahdollisuuttasi nauttia uuden elämän kasvamisesta!

» Ohjeita ja vinkkejä pahoinvoinnin helpottamiseksi.


KOKEMUKSIA RANNEKKEISTA:

"Pahoinvointirannekkeen ansiosta matkanteko on sujunut ilman oksentelua. Vaimon toinen raskaus on pahoinvoinnin suhteen ollut oireeton, kiitos rannekkeiden." Lue lisää...© 2006 Handshake Trading Oy | Y: 2304112-0 | Rekisteriseloste | Toimitusehdot | Yhteystiedot
Verkkokaupan toteutti Frontside