Kokoelma lääkärikirja Duodecimin artikkeleista

» Alkuraskauden vuoto - Alkuraskauden verenvuoto ei ole harvinainen oire, mutta se saattaa pelästyttää.

» Etisistukka - Jos kohdun alaosassa oleva istukka peittää osittain tai kokonaan kohdun kaulakanavan sisäsuun, on kyseessä etinen istukka (placenta praevia).

» Istukan ennenaikainen irtoaminen - Istukka irtoaa ennenaikaisesti (istukan ablaatio) joko osittain tai kokonaan noin 1,4 %:ssa raskauksista.

» Keskenmeno - Noin 10–15 % raskauksista päätyy keskenmenoon, yleensä ennen 12. raskausviikon täyttymistä.

» Kohdunulkoinen raskaus - Kohdunulkoinen raskaus on tila, jossa raskaus sijaitsee jossakin muualla kuin kohtuontelossa.

» Loppuraskauden verenvuoto - Loppuraskauden verenvuodon taustalla voi olla useita syitä.

» Makrosomia (poikkeavan kookas sikiö) - Sikiötä pidetään poikkeavan kookkaana, jos sen paino ylittää täysiaikaisessa raskaudessa 4500 grammaa.

» Monisikiöisyys - Kaksossynnytyksiä on Suomessa noin 1.5 % kaikista synnytyksistä, kolmosia syntyy muutamat vuodessa.

» Normaali raskauden kulku - Normaali raskaus kestää keskimäärin 280 vuorokautta eli 40 viikkoa. Raskauden kesto ja synnytyksen laskettu aika voidaan määrittää viimeisten kuukautisten alkamispäivästä, jolloin oletetaan, että kuukautiskierto on säännöllinen.

» Raskauden aikainen verenpaineen nousu - Raskauden aikainen verenpaineen nousu on tavallisin raskauden aikainen lisäsairaus (komplikaatio), jota todetaan 4–10 %:lla odottavista äideistä.

» Raskauden keskeytys - Suomessa on voimassa laki raskauden keskeyttämisestä vuodelta 1970, ja siihen on tehty merkittävät muutokset 1978 ja 1985. Raskauden keskeytyksiä tehdään vuosittain yli 10 000.

» Raskauden seuranta sairaalan äitiyspoliklinkalla - Jokaisessa synnytyssairaalassa on ajanvarauksella toimiva äitiyspoliklinikka sekä niin sanottu synnytysvastaanotto, jonne lähetetään päivystysluontoiset tapaukset.

» Raskaus ja anemia - Raskauden aikana kiertävän veren määrä lisääntyy noin 40 %. Veriplasman määrä lisääntyy enemmän kuin punasolujen määrä, mistä seuraa veren laimenenminen.

» Raskausdiabetes - Raskausdiabeteksella eli gestaatiodiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäisen kerran todettua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä.

» Raskaushepatoosi - Raskaushepatoosilla eli hepatogestoosilla eli raskauskolestaasilla tarkoitetaan raskaushäiriötä, jossa iho alkaa kutista ja maksaentsyymien pitoisuus veressä alkaa suurentua.

» Rypäleraskaus - Rypäleraskaus (mola hydatidosa) on istukan sairaus. Siinä kohdussa on rypälemäisesti turvonneita, nesteen täyttämiä istukan nukkalisäkkeitä, mutta ei sikiötä.

» Sikiökuolema (fetus mortus) - Sikion kohdun sisäinen kuolema on aina suuri tragedia. Noin puoli prosenttia yli 22-viikkoisista sikiöistä voi menehtyä kohtuun.

» Sikiön kasvun hidastuma - Suomessa syntyvistä lapsista 3 % on syntymäviikkoihinsa nähden pienipainoisia.

» Sikiötutkimukset - Sikiödiagnostiikalla tarkoitetaan sikiön synnynnäisten kehityshäiriöiden tutkimusta.

» Toistuva keskenmeno - Jos naisella on ollut kolme peräkkäistä keskenmenoa, puhutaan ns. toistuvasta keskenmenosta (abortus habitualis).

» Yliaikainen raskaus - Termiä yliaikaisuus käytetään vasta raskauden keston ylitettyä 42 viikkoa.


KOKEMUKSIA RANNEKKEISTA:

"Meidän ipanalle ostettiin oma pahoinvointiranneke matkapahoivointiin, kun linja-autossa tuli aina pahaolo. eipä tule enää ja värikin on silmää miellyttävä." Lue lisää...© 2006 Handshake Trading Oy | Y: 2304112-0 | Rekisteriseloste | Toimitusehdot | Yhteystiedot
Verkkokaupan toteutti Frontside