Kokoelma lääkärikirja Duodecimin artikkeleista

» Alkuraskauden vuoto - Alkuraskauden verenvuoto ei ole harvinainen oire, mutta se saattaa pelästyttää.

» Etisistukka - Jos kohdun alaosassa oleva istukka peittää osittain tai kokonaan kohdun kaulakanavan sisäsuun, on kyseessä etinen istukka (placenta praevia).

» Istukan ennenaikainen irtoaminen - Istukka irtoaa ennenaikaisesti (istukan ablaatio) joko osittain tai kokonaan noin 1,4 %:ssa raskauksista.

» Keskenmeno - Noin 10–15 % raskauksista päätyy keskenmenoon, yleensä ennen 12. raskausviikon täyttymistä.

» Kohdunulkoinen raskaus - Kohdunulkoinen raskaus on tila, jossa raskaus sijaitsee jossakin muualla kuin kohtuontelossa.

» Loppuraskauden verenvuoto - Loppuraskauden verenvuodon taustalla voi olla useita syitä.

» Makrosomia (poikkeavan kookas sikiö) - Sikiötä pidetään poikkeavan kookkaana, jos sen paino ylittää täysiaikaisessa raskaudessa 4500 grammaa.

» Monisikiöisyys - Kaksossynnytyksiä on Suomessa noin 1.5 % kaikista synnytyksistä, kolmosia syntyy muutamat vuodessa.

» Normaali raskauden kulku - Normaali raskaus kestää keskimäärin 280 vuorokautta eli 40 viikkoa. Raskauden kesto ja synnytyksen laskettu aika voidaan määrittää viimeisten kuukautisten alkamispäivästä, jolloin oletetaan, että kuukautiskierto on säännöllinen.

» Raskauden aikainen verenpaineen nousu - Raskauden aikainen verenpaineen nousu on tavallisin raskauden aikainen lisäsairaus (komplikaatio), jota todetaan 4–10 %:lla odottavista äideistä.

» Raskauden keskeytys - Suomessa on voimassa laki raskauden keskeyttämisestä vuodelta 1970, ja siihen on tehty merkittävät muutokset 1978 ja 1985. Raskauden keskeytyksiä tehdään vuosittain yli 10 000.

» Raskauden seuranta sairaalan äitiyspoliklinkalla - Jokaisessa synnytyssairaalassa on ajanvarauksella toimiva äitiyspoliklinikka sekä niin sanottu synnytysvastaanotto, jonne lähetetään päivystysluontoiset tapaukset.

» Raskaus ja anemia - Raskauden aikana kiertävän veren määrä lisääntyy noin 40 %. Veriplasman määrä lisääntyy enemmän kuin punasolujen määrä, mistä seuraa veren laimenenminen.

» Raskausdiabetes - Raskausdiabeteksella eli gestaatiodiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäisen kerran todettua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä.

» Raskaushepatoosi - Raskaushepatoosilla eli hepatogestoosilla eli raskauskolestaasilla tarkoitetaan raskaushäiriötä, jossa iho alkaa kutista ja maksaentsyymien pitoisuus veressä alkaa suurentua.

» Rypäleraskaus - Rypäleraskaus (mola hydatidosa) on istukan sairaus. Siinä kohdussa on rypälemäisesti turvonneita, nesteen täyttämiä istukan nukkalisäkkeitä, mutta ei sikiötä.

» Sikiökuolema (fetus mortus) - Sikion kohdun sisäinen kuolema on aina suuri tragedia. Noin puoli prosenttia yli 22-viikkoisista sikiöistä voi menehtyä kohtuun.

» Sikiön kasvun hidastuma - Suomessa syntyvistä lapsista 3 % on syntymäviikkoihinsa nähden pienipainoisia.

» Sikiötutkimukset - Sikiödiagnostiikalla tarkoitetaan sikiön synnynnäisten kehityshäiriöiden tutkimusta.

» Toistuva keskenmeno - Jos naisella on ollut kolme peräkkäistä keskenmenoa, puhutaan ns. toistuvasta keskenmenosta (abortus habitualis).

» Yliaikainen raskaus - Termiä yliaikaisuus käytetään vasta raskauden keston ylitettyä 42 viikkoa.


KOKEMUKSIA RANNEKKEISTA:

"Ite ostin kanssa kyseiset pahoinvointirannekkeet alkuraskauden pahoinvoinnin takia. Mulla ne toimi (luojan kiitos) todella hyvin. Laitoin ne käsiin heti kun pääsin apteekista kotiin, enkä kärsiny pahoinvoinnista enää hetkeäkään. Hyvä kun yöksi uskalsin pois ottaa." Lue lisää...© 2006 Handshake Trading Oy | Y: 2304112-0 | Rekisteriseloste | Toimitusehdot | Yhteystiedot
Verkkokaupan toteutti Frontside