Matkapahoinvointi

Matkapahoinvointi (motion sickness) on huimaus- ja pahoinvointitila, joka johtuu toistuvien voimakkaiden liikkeiden auheuttamasta sisäkorvan ärsytystilasta, jota pahentaa silmien ja tasapainoelimien antamamat ristiriitaiset tiedot. Matkapahoinvointia ilmenee matkustaessa esimerkiksi autolla, laivalla ja lentokoneella sekä esimerkiksi huvipuiston laitteissa. Lähes kolmasosa ihmisistä saa herkästi matkapahoinvointioireita.

MatkapahoinvointiHerkimpiä sairastumaan ovat 2–12-vuotiaat lapset, sitä vastoin alle 2–vuotiaissa matkapahoinvointi on harvinaista johtuen sisäkorvan tasapainoaistin kehittymättömyydestä. Naisilla matkapahoinvointi on yleisempää kuin miehillä, erityisesti kuukautisten ja raskauden aikana.

Tilannetta pahentaa joillakin se, että silmien antama tieto ympäristöstä ei vastaa tasapainoelimen tuottamaa informaatiota. Näin voi tapahtua esimerkiksi oleskeltaessa sisätilassa, jolloin silmät eivät näe liikettä maahan tai veteen nähden. Matkapahoinvointia ilmenee matkustaessa esimerkiksi autolla, laivalla ja lentokoneella. Pahoinvoivaksi voi siis tulla kaikissa liikennevälineissä.

Matkapahoinvoinnin ensimmäiset oireet ovat kalpeus, haukottelu, kylmänhikisyys ja lisääntynyt syljeneritys. Pahoinvointia esiintyy usein jo alussa, mutta se voi alkaa myöhemmin. Pahoinvointia voi seurata oksentaminen, joka helpottaa oireita hetkellisesti. Pahimmissa tapauksissa oireisiin kuuluvat päänsärky, ripuli, heikotus ja puristava tunne rinnassa.

Matkapahoinvointia aiheuttaviin olosuhteisiin useimmat tottuvat 2–3 päivässä, jonka jälkeen esimerkiksi merimatkalla yleensä oireet lieventyvät tai häviävät.

MatkapahoinvointiJotta silmien ja tasapainoelimen antama informaatio ympäristöstä olisi yhtäpitävää, on tärkeää pitää katsekontakti kiinteään ympäristöön (maasto, horisontti). Lämmin vaatetus ehkäisee kylmettymistä ja siten huonon olon käynnistymistä. Veneessä, laivassa ja lentokoneessa tulee pyrkiä sijoittumaan vähiten liikkuvaan osaan kulkuneuvoa, yleensä keskiosaan. Alkoholia on syytä välttää sekä ennen matkaa että sen aikana. Alkoholi ei poista matkapahoinvointia.

Matkapahoinvointiin on olemassa kahta erilaista lääkettä; antihistamiini ja skopolamiinilaastari joista jälkimmäistä saa vain reseptillä.

Matkapahoinvointia voidaan helpottaa ja ennaltaehkäistä myös lääkkeettömin keinoin. Erityinen matkapahoinvointiranneke lievittää tehokkaasti matkapahoinvointia sivuvaikutuksia aiheuttamatta jo muutamassa minuutissa!

» Lasten matkapahoinvointi häviää yleensä iän mukana.
» Vinkkejä matkapahoinvoinnin helpottamiseen.


KOKEMUKSIA RANNEKKEISTA:

"Pahoinvointirannekkeissa on vain se huonopuoli, että niitä ei sitten uskalla ottaa pois, Very Happy! Käytin itse niitä lähes 24/7 kun pelotti, että pahoinvointi tulee takaisin heti kun otan pois." Lue lisää...© 2006 Handshake Trading Oy | Y: 2304112-0 | Rekisteriseloste | Toimitusehdot | Yhteystiedot
Verkkokaupan toteutti Frontside