Raskauspahoinvointi

Raskauspahoinvoinnin syntyä ei voida nykyisinkään täysin selittää, mutta sitä esiintyy valtaosalla naisista alkuraskauden aikana. Ensimmäisinä oireina keskimäärin 6 raskausviikosta alkaen esiintyy aamupahoinvointia sekä oksentelua ja ruokahaluttomuutta. Aamupahoinvointi on yleensä lievää ja oksentelu refleksinomainen reaktio.

Raskauspahoinvointi ja yleinen huonovointisuus onkin usein juuri se ensimmäinen merkki alkaneesta raskaudesta. Lievää raskauspahoinvointia esiintyy lähes jokaisella (80%) odottavalla naisella. Se alkaa yleensä 5.–7. viikolla, on pahimmillaan 9.–11. viikolla ja lakkaa useimmilla lähes kokonaan 14. viikkoon mennessä. Vain harvoin oireet jatkuvat tätä pidempään. Myöhemmin vatsanseudun pyöristyessä ja kasvaessa alhaalta päin voi syntyä painetta vatsalaukkua kohti, joka saattaa provosoida närästystaipumusta, mutta oireiden ilmaantuminen on yksilöllistä.

Lievä raskaudenaikainen oksentelu voidaan hoitaa kotona. Potilasta kehotetaan syömään ja juomaan vähän kerrallaan ja usein, ja tarvittaessa hänelle kirjoitetaan sairaslomaa 1-2 viikkoa. Äidille on myös tärkeätä vakuuttaa oksentelun yleensä häviävän 12.-16. raskausviikkoon mennessä. Oksentelu ja pahoinvointi eivät vahingoita sikiötä. Pahoinvoinnin voi oikeastaan sanoa kuuluvan raskauteen.

Antiemeettisistä lääkkeistä, kuten antihistamiineista ja proklorperatsiinista, on vain vähän apua. Ympäristönvaihdos voi joskus helpottaa tilannetta. Painon laskiessa, potilaan kuivuessa ja tilanteen pitkittyessä voidaan oireet rauhoittaa sairaalassa laskimonsisäisellä nestehoidolla. Laboratoriokokeissa tyypillistä on kaliumin, natriumin ja kloridin puute sekä metabolinen alkaloosi. Kaikututkimuksen teko monisikiö- ja molaraskauden poissulkemiseksi on tärkeää.

Raskauspahoinvoinnin ja oksentelun syy ja seuraus-suhde on vielä epäselvä; syiksi on esitetty niin psyykkisiä kuin hormonaalisiakin, kuin myös perinnöllisiä tekijöitä. Hyperemesis gravidarum eli raskauspahoinvointi on selvästi yleisempää mola- ja monisikiöraskauksissa, joten korkeilla koriongonadotropiini- (hCG) pitoisuuksilla (istukan tuottama proteiinihormoni) voi olla osuutta oireiden syntyyn. Se on myös tavallisempaa ensi kertaa raskaana olevilla naisilla.

Runsas raskaudenaikainen oksentelu vaatii usein sairaalahoitoa.

Vain 1 %:lla raskauspahoinvoinnin oireet ovat vaikeita, jolloin käytetään termiä hyperemesis gravidarum, runsas raskaudenaikainen oksentelu. Hyperemeesissä oireet alkavat tavanomaisena raskauspahoinvointina, mutta parin viikon kuluessa oksentelukohtaukset tihenevät ja jatkuva yökkääminen aiheuttaa myös ylävatsakipua. Oksennuksessa voi näkyä veriviiruja. Jos mikään ruoka tai juoma ei pysy sisällä, paino voi laskea ja potilas kuivuu.

Runsas raskaudenaikaisen oksentelun diagnoosi perustuu anamneesiin (oksentelu, painonlasku) ja yleislöydöksiin (väsymys, sydämen tiheälyöntisyys, matala verenpaine). Pieni verenkuva ja virtsan ketoaineet varmentavat diagnoosia ja kuvaavat tilan vaikeusastetta. Tutkimuksissa on selvitettävä, ettei oireiden takana ole jokin muu löydös, kuten gastrointestinaalikanavan, kilpirauhasen ja keskushermoston sairaudet.

Runsas oksentelu vaatii usein sairaalahoitoa. Jos oksentelu on pitkittynyt eivätkä nesteetkään pysy sisällä, kannattaa tilanne rauhoittaa laskimonsisäisellä nestehoidolla. Sairaalassa voidaan oksentelua samalla hillitä lääkehoidolla. Pahoinvointia voivat hillitä B6-vitamiini, eräät antihistamiinit sekä metoklopramidi. Näiden tehosta ei kuteinkaan ole kunnon tieteellistä näyttöä, mutta niitä pidetään turvallisena raskauden aikana.

Raskauspahoinvoinnin ei ole kuitenkaan todettu vaikuttavan millään lailla syntyvän lapsen terveyteen. Raskaudenaikaisia oireita hoidettaessa olisi noudatettava varovaisuutta lääkehoidossa, koska niillä saattaa olla vaikutusta sikiön kehitykseen.

» Raskauspahointi, itsehoito


KOKEMUKSIA RANNEKKEISTA:

"Käsittämätön juttu, nuo rannekkeet auttoivat yllättävän hyvin alkuraskauteni huonoon oloon. Oli ihan pakko avautua täällä, kun näytti olevan aiheesta keskustelua..." Lue lisää...© 2006 Handshake Trading Oy | Y: 2304112-0 | Rekisteriseloste | Toimitusehdot | Yhteystiedot
Verkkokaupan toteutti Frontside