Pahoinvointi ja siihen liittyvä oksentelu ovat tavallisia oireita, joita jokaisella on joskus elämänsä aikana.

Ihmisen aivoissa sijaitsee erityinen pahoinvointi- ja oksennuskeskus, joka hermoston välittäjäaineiden stimuloimana saa aikaan em. oireet. Pahoinvointi ja oksentelu ovat oireita jostakin eivätkä itsenäisiä sairauksia. Ne voivat esiintyä toisistaan erillisinä oireina. Myös raskauteen liittyy varsin todennäköisesti jonkin asteista pahoinvointia. Tätä kutsutaan raskauspahoinvoinniksi.

Pahoinvoinnin ja oksentelun taustalla on aina jokin syy. Yleisin syy oksenteluun on viruksen aiheuttama maha- tai suoli-infektio. Pahoinvointia ja oksentelua aiheuttavia ruuansulatuskanavan sairauksia on lukuisia:

- tukokset (kasvaimet), ahtaumat, erilaiset tulehdukset, maha- ja pohjukaissuolihaavat, verenvuodot, toiminnalliset häiriöt, lääkkeet (mm. antikolinergit ja solunsalpaajat) ja myrkylliset aineet (etenkin alkoholi).

Syy pahoinvointiin ja/tai oksentamiseen, voi löytyä ongelmasta keskushermostossa (esim. verenvuoto, valtimotukos, vamma, psykogeeninen) tai melkeinpä mistä tahansa muualta (sisä)elimistöstä (mm. matkapahoinvointi, migreeni, tulehdukset, syöpä, aineenvaihdunnasta johtuvat syyt, esim. diabeettinen ketoasidoosi). Myös raskauspahoinvointi ilmenee usein oksenteluna. Lisäksi pahoinvoinnin taustalla saattaa olla syykkiset syyt voivat olla (esim. bulimia).

Oksennusta voi esiintyä joskus myös joissakin yleissairauksissa, kuten vaikeassa yleisinfektiossa ja nuoruustyypin diabetekseen liittyvässä happomyrkytyksessä.

Rajun yökkäilyn seurauksena mahalaukun yläosan limakalvolle voi syntyä repeämä, joka johtaa verioksennukseen. Tällöin hoitoon tulee hakeutua välittömästi! Myös jos äkillisesti alkaneeseen pahoinvointiin ja oksenteluun liittyy voimakas päänsärky, eikä kyseessä ole aiemmin todettu migreeni.

Seuraavissa tilanteissa pitää hakeutua hoitoon välittömästi:

- Jos oksennuksessa on verta.

- Jos äkisti alkaneeseen pahoinvointiin ja oksenteluun liittyy voimakas päänsärky, eikä kyseessä ole aiemmin todettu migreeni.

- Jos mahakipuun liittyy voimistuvia oksennuksia ilman ripulia.

OKSENTELUN JATKUESSA YLEISKUNTO HUONONEE HUOMATTAVAN NOPEASTI JOTEN HOITOON ON SYYTÄ HAKEUTUA HYVISSÄ AJOIN!

» Pahoinvoinnin tunne ja voi olla merkkinä alkaneesta raskaudesta (raskauspahoinvointi).
» Matkapahoinvointi on huimaus- ja pahoinvointitila (matkapahoinvointi).


KOKEMUKSIA RANNEKKEISTA:

"Mä tilasin noi pahoinvointirannekkeet vasta viikolla 36, kärsittyäni ensin pahoinvoinnista 7kk. Mulla oli pahoinvointia ja etomista aamusta iltapäivään päivittäin, esikoisen kanssa oli tosi rankkaa touhuta. Rannekkeet toimi eka kerrasta alkaen ja oon pitäny niitä sen aikaa joka päivä, kun pahoinvointi aiemmin kesti." Lue lisää...© 2006 Handshake Trading Oy | Y: 2304112-0 | Rekisteriseloste | Toimitusehdot | Yhteystiedot
Verkkokaupan toteutti Frontside